The Malay College Kuala Kangsar

Majlis Pelantikan Pengawas Sesi 2015

SELASA 20 Januari - Bertempat di Auditorium Tun Abdul Razak The Malay College Kuala Kangsar (MCKK), Majlis Pelantikan Pengawas sesi 2015 telah disempurnakan perasmiannya oleh Y.Bhg. Tan Sri Abd. Ghafar Bin Mahmud , Penasihat “School of Global Excellence”. Beliau yang juga merupakan mantan Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan Malaysia turut menyampaikan watikah pelantikan serta menyampaikan amanat .

Seramai 42 orang pelajar telah dilantik sebagai Pengawas MCKK. Enam orang daripada mereka  telah dilantik sebagai Exco Tertinggi Lembaga Pengawas.

Sekalung tahniah diucapkan kepada semua pengawas yang telah dilantik dan diharapkan Lembaga Pengawas MCKK  Sesi  2015 dapat mencurahkan bakti demi meningkatkan nama baik MCKK.  Akhir sekali , sokongan daripada semua warga MCKK diharapkan agar badan kepimpinan tertinggi pelajar ini dapat terus berkhidmat dengan lebih cemerlang dan dinamik.

  JAWATAN NAMA RUMAH
  Ketua Pengawas Mohd Shafiq bin Faizal Rahimi Mohd Shah
  Timbalan Ketua Pengawas Muhammad Shahiran bin Suhaimi Sulaiman
  Naib Ketua Pengawas Akademik Rahimi bin Rushdan Ahmad
  Naib Ketua Pengawas Hal Ehwal Murid Nazrin bin Rosli Idris
  Naib Ketua Pengawas Kokurikulum Mohamad Raziekh bin Md Rizal Ahmad
  Naib Ketua Pengawas Pengantarabangsaan Imran bin Kamaruddin Idris

TEMUBUAL RTM BERSAMA HM ANAND

MINGGU SILATURRAHIM TINGKATAN 1 MCKK 1822

SINGLE SIGN-ON

Single Sign-on (SSO) ialah satu ciri kawalan akses untuk pelbagai sistem yang  berkaitan tetapi tidak bergantung di antara satu sama lain. Dengan ciri ini, seorang  pengguna hanya perlu log masuk sekali sahaja untuk mengakses semua sistem yang dibenarkan akses tanpa perlu log masuk secara berasingan untuk setiap sistem. 

 

 

MCKK Sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi

Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) ditakrifkan sebagai sekolah yang mempunyai etos, watak, identiti tersendiri dan unik serta menyerlah dalam semua aspek pendidikan. Sekolah ini mempunyai tradisi budaya kerja yang sangat tinggi dan cemerlang dengan modal insan nasional yang berkembang secara holistik dan berterusan serta mampu berdaya saing di persada antarabangsa dan menjadi sekolah pilihan utama.

Pemilihan kelompok 20 SBT yang pertama seperti diumumkan pada 25 Januari 2010 menyaksikan pengetua dan guru besar diberi autonomi tambahan dalam pengurusan kurikulum, kewangan dan kakitangan.

Pemilihan MCKK dalam kelompok 20 SBT pertama merupakan satu pencapaian yang sangat membanggakan buat warga sekolah. Secara holistiknya, ianya telah menyuntik semangat kepada para pendidik untuk terus berusaha demi menjaga reputasi sebagai SBT.

 

 

Aktiviti Januari 2018

01 Januari (Isnin)  Pendaftaran Tingkatan 2,3,4 dan 5

02 Januari (Selasa) Sesi Persekolahan Bermula

03 Januari (Rabu) Perhimpunan Rasmi Pertama

10 Januari (Rabu) Pendaftaran Tingkatan 1

17 Januari (Rabu) Majlis Pelantikan Pengawas

Hubungi Kami

          

The Malay College Kuala Kangsar,

Jalan Tun Abdul Razak,

33000 Kuala Kangsar,

Perak Darul Ridzuan,

MALAYSIA.

 

Tel: +605 7761400

Fax: +605 7764500

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PAUTAN PEMBELAJARAN