The Malay College Kuala Kangsar

Program Motivasi Persediaan untuk PT3 dan SPM

Pada 25 September 2016 (Sabtu), telah berlangsung dua program motivasi bertujuan untuk menyuntik semangat pelajar bagi menghadapi dua peperiksaan penting, iaitu Penilaian Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).  Program pertama ialah Program Motivasi PT3 untuk semua pelajar tingkatan 3 MCKK, bertempat di Dewan Hargreaves bermula jam 8.00 pagi. Motivator jemputan ialah Dr. Azir Ismail. 

Program kedua pula ialah Program Motivasi SPM G16 untuk calon-calon SPM MCKK serta 783 calon sasaran A+ daripada sekolah-sekolah yang terlibat dalam program G16. Program ini berlangsung di Auditorium MCKK bermula jam 8.30 pagi. Motivator jemputan ialah Dr. Shukri Abdullah.   

Kedua-dua program ini, selain meningkatkan motivasi pelajar untuk terus berusaha, mereka juga diberi tips-tips berguna sebagai persediaan menghadapi peperiksaan. Selamat berjaya diucapkan kepada semua calon PT3 dan SPM.

 

 

TEMUBUAL RTM BERSAMA HM ANAND

SINGLE SIGN-ON

Single Sign-on (SSO) ialah satu ciri kawalan akses untuk pelbagai sistem yang  berkaitan tetapi tidak bergantung di antara satu sama lain. Dengan ciri ini, seorang  pengguna hanya perlu log masuk sekali sahaja untuk mengakses semua sistem yang dibenarkan akses tanpa perlu log masuk secara berasingan untuk setiap sistem. 

 

 

MCKK Sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi

Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) ditakrifkan sebagai sekolah yang mempunyai etos, watak, identiti tersendiri dan unik serta menyerlah dalam semua aspek pendidikan. Sekolah ini mempunyai tradisi budaya kerja yang sangat tinggi dan cemerlang dengan modal insan nasional yang berkembang secara holistik dan berterusan serta mampu berdaya saing di persada antarabangsa dan menjadi sekolah pilihan utama.

Pemilihan kelompok 20 SBT yang pertama seperti diumumkan pada 25 Januari 2010 menyaksikan pengetua dan guru besar diberi autonomi tambahan dalam pengurusan kurikulum, kewangan dan kakitangan.

Pemilihan MCKK dalam kelompok 20 SBT pertama merupakan satu pencapaian yang sangat membanggakan buat warga sekolah. Secara holistiknya, ianya telah menyuntik semangat kepada para pendidik untuk terus berusaha demi menjaga reputasi sebagai SBT.

 

Hubungi Kami

          

The Malay College Kuala Kangsar,

Jalan Tun Abdul Razak,

33000 Kuala Kangsar,

Perak Darul Ridzuan,

MALAYSIA.

 

Tel: +605 7761400

Fax: +605 7764500

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PAUTAN PEMBELAJARAN