The Malay College Kuala Kangsar

MCKK Naib Johan Pertandingan Bahas Bahasa Melayu Piala Tun Razak 2016 (PTR)

Ahad,31 Oktober 2016 - Pasukan bahas MCKK telah berjaya menjejakkan kaki ke pentas akhir menentang Sekolah Menengah Sains Integrasi Gombak (INTEGOMB) dengan usul "Komuniti ASEAN Bukti Kita Sehati Sejiwa" dan muncul naib juara.

MCKK telah menghantar pasukan bahas bahasa Melayu ke Pertandingan Piala Tun Razak 2016 (PTR) bermula 28 Oktober 2016 hingga 31 Oktober 2016 di Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR) Seremban, Negeri Sembilan.

Pasukan tersebut terdiri daripada pelajar Tingkatan 3 iaitu Muhamad Hakimi bin Zulkifli, Muhammad Hani Rahimi bin Rusleen dan Muhammad Norman Hakimi bin Dinail. Pertandingan bahas ini bertujuan untuk melahirkan para pembahas yang berfikran konstruktif dan kritis bagi menjamin masa depan bidang pengucapan awam tanah air. Setelah lima pusingan awal berlangsung , pasukan bahas MCKK telah berjaya menjadi juara liga pertandingan lantas melayakkan diri ke suku akhir dan separuh akhir.

Para pembahas MCKK turut mendapat anugerah istimewa iaitu saudara Hakimi bin Zulkifli mendapat tempat ke-2 daripada kesemua pembahas dalam kategori pembahas terbaik keseluruhan pertandingan manakala saudara Mulahammad Norman Hakimi bin Dinail di tempat ke-6 dan Saudara Hani Rahimi bin Rusleen pula mucul sebagai pembahas terbaik akhir.

TEMUBUAL RTM BERSAMA HM ANAND

SINGLE SIGN-ON

Single Sign-on (SSO) ialah satu ciri kawalan akses untuk pelbagai sistem yang  berkaitan tetapi tidak bergantung di antara satu sama lain. Dengan ciri ini, seorang  pengguna hanya perlu log masuk sekali sahaja untuk mengakses semua sistem yang dibenarkan akses tanpa perlu log masuk secara berasingan untuk setiap sistem. 

 

 

MCKK Sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi

Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) ditakrifkan sebagai sekolah yang mempunyai etos, watak, identiti tersendiri dan unik serta menyerlah dalam semua aspek pendidikan. Sekolah ini mempunyai tradisi budaya kerja yang sangat tinggi dan cemerlang dengan modal insan nasional yang berkembang secara holistik dan berterusan serta mampu berdaya saing di persada antarabangsa dan menjadi sekolah pilihan utama.

Pemilihan kelompok 20 SBT yang pertama seperti diumumkan pada 25 Januari 2010 menyaksikan pengetua dan guru besar diberi autonomi tambahan dalam pengurusan kurikulum, kewangan dan kakitangan.

Pemilihan MCKK dalam kelompok 20 SBT pertama merupakan satu pencapaian yang sangat membanggakan buat warga sekolah. Secara holistiknya, ianya telah menyuntik semangat kepada para pendidik untuk terus berusaha demi menjaga reputasi sebagai SBT.

 

Hubungi Kami

          

The Malay College Kuala Kangsar,

Jalan Tun Abdul Razak,

33000 Kuala Kangsar,

Perak Darul Ridzuan,

MALAYSIA.

 

Tel: +605 7761400

Fax: +605 7764500

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PAUTAN PEMBELAJARAN