The Malay College Kuala Kangsar

Pendaftaran KCM 2017 untuk pelajar MCKK dibuka sekarang!

Pendaftaran awal Kangaroo Math Competition (KMC) 2017 akan mula dibuka mulai hari ini sehingga 31 Disember 2016. Semua pelajar MCKK ditawarkan menyertai pertandingan ini yang bakal diadakan pada hari Khamis minggu ketiga dalam bulan Mac tahun hadapan.  

Untuk makluman, KMC ialah pertandingan cabaran matematik terbesar dunia dengan lebih 6,000,000 penyertaan dari 69 buah negara pada tahun sebelumnya. Soalannya begitu mencabar ke arah kemahiran berfikir aras tinggi. Ianya diadakan secara tahunan dengan 6 kategori dipertandingkan (berumur 7-19 tahun). 

Untuk sekolah menengah, kategori pertama dikenali sebagai CADET (untuk pelajar tingkatan 1 & 2), kategori kedua JUNIOR (untuk pelajar tingkatan 3 & 4) dan kategori ketiga STUDENT (untuk pelajar tingkatan 5 & 6/Pra-U).

Pelajar boleh melakukan pendaftaran kepada guru penyelaras KMC (Cikgu Razif - Tel: 013 4863010) dengan bayaran RM31.80. Baki dari diskaun akan dipulangkan kepada peserta setelah bermulanya sesi persekolahan nanti. Maklumat lanjut mengenai KMC boleh didapati dengan melayari http://www.kangaroomath.com.my/

TEMUBUAL RTM BERSAMA HM ANAND

MINGGU SILATURRAHIM TINGKATAN 1 MCKK 1822

SINGLE SIGN-ON

Single Sign-on (SSO) ialah satu ciri kawalan akses untuk pelbagai sistem yang  berkaitan tetapi tidak bergantung di antara satu sama lain. Dengan ciri ini, seorang  pengguna hanya perlu log masuk sekali sahaja untuk mengakses semua sistem yang dibenarkan akses tanpa perlu log masuk secara berasingan untuk setiap sistem. 

 

 

MCKK Sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi

Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) ditakrifkan sebagai sekolah yang mempunyai etos, watak, identiti tersendiri dan unik serta menyerlah dalam semua aspek pendidikan. Sekolah ini mempunyai tradisi budaya kerja yang sangat tinggi dan cemerlang dengan modal insan nasional yang berkembang secara holistik dan berterusan serta mampu berdaya saing di persada antarabangsa dan menjadi sekolah pilihan utama.

Pemilihan kelompok 20 SBT yang pertama seperti diumumkan pada 25 Januari 2010 menyaksikan pengetua dan guru besar diberi autonomi tambahan dalam pengurusan kurikulum, kewangan dan kakitangan.

Pemilihan MCKK dalam kelompok 20 SBT pertama merupakan satu pencapaian yang sangat membanggakan buat warga sekolah. Secara holistiknya, ianya telah menyuntik semangat kepada para pendidik untuk terus berusaha demi menjaga reputasi sebagai SBT.

 

 

Aktiviti Januari 2018

01 Januari (Isnin)  Pendaftaran Tingkatan 2,3,4 dan 5

02 Januari (Selasa) Sesi Persekolahan Bermula

03 Januari (Rabu) Perhimpunan Rasmi Pertama

10 Januari (Rabu) Pendaftaran Tingkatan 1

17 Januari (Rabu) Majlis Pelantikan Pengawas

Hubungi Kami

          

The Malay College Kuala Kangsar,

Jalan Tun Abdul Razak,

33000 Kuala Kangsar,

Perak Darul Ridzuan,

MALAYSIA.

 

Tel: +605 7761400

Fax: +605 7764500

Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PAUTAN PEMBELAJARAN